Group 2
Skip to main content

Sal 01:4

Sortera

VITTNE

Betrakta Janus-gudens dubbla ansikten, gjutna i brons av den fransk-amerikanska konstnären Louise Bourgeois. Janus, den antike guden för begynnelse och avslut, övergångar och passager, är kanske den mest hemlighetsfulla av alla gudomar. Hans två ansikten blickar på samma gång bakåt och framåt. Vi befinner oss nu i utställningens centrum.

Motivet ”den orolige mannen” har funnits med i Rashid Johnsons arbete under ett antal år. 2015 var första gången som han gestaltade denna personifiering av ångest, som också bar på en önskan om förändring, i porträtt gjorda med svart afrikansk tvål och vax på kakel. Sedan dök ”den orolige mannen” upp igen i Rashids serie Anxious Red Paintings (Oroliga röda målningar), skapad under pandemin i syfte att uttrycka de djupa känslor av förlust, isolering och främlingskap som han upplevde under dessa år.

Efter det stora antal liv som covid-19 kostat, mordet på George Floyd, fortsatt polisbrutalitet mot svarta och bruna kroppar, parallellt med flera pågående krig i världen, kan vi nu se att ”den orolige mannen” står för efterspel och räkenskap, revolution och resignation, osäkerhet och möjlighet. I den nya serien Bruise Paintings (Blåmärkesmålningar) framställer Rashid figuren i en rad svarta och blå nyanser, från ljusblått till nästintill svart, för att peka på hur ett sår också kan innebära läkning. När de halvt abstrakta och halvt figurativa ansiktena fångas i de flytande fälten av linjer och färger blir de både observatörer och observerade.

 
Filtrera och sortera
Janus Fleuri
Louise Bourgeois
1968
MOM/2015/96
Visas I Stockholm
Visas nu
Titel saknas. Ur serien Kronborg
Pia Arke
1996
FM 1996 012 005
Visas I Stockholm
Visas nu
Titel saknas. Ur serien Kronborg
Pia Arke
1996
FM 1996 012 001
Visas I Stockholm
Visas nu
Titel saknas. Ur serien Kronborg
Pia Arke
1996
FM 1996 012 006
Visas I Stockholm
Visas nu