© Akram Zaatari/Bildupphovsrätt 2020
SE ÄVEN
Konstnär:Akram Zaatari
Klassificering: Installation , Rörlig bild
Länder:Libanon (33)
Konstnär
Akram Zaatari
Född 1966
Libanon Letter to a Refusing Pilot, 2013
Brev till en vägrande pilot
Digital video, färg, stereoljud och 16mm film , färg, stum, biografstol, träpallar, broschyrer, LED-ljusslingor
Varierande mått Letter to a Refusing Pilot : 34 min Saida June 6, 1982 : 1:20 min
Installation, Rörlig bild
Inköp 2015
MOM/2015/10 Konstverket visas inte just nu
SAVE
- Om konstverket
Videoverket av Akram Zaatari i Moderna Museets samling går tillbaka på en händelse han som ung ofta hörde återberättas, om en israelisk stridspilot som var beordrad att bomba ett libanesiskt mål. Piloten som också var arkitekt såg att byggnaden måste vara antingen ett sjukhus eller en skola, vände planet och släppte bomberna över havet. Historien fick mytiska dimensioner och verket är tillägnat soldaten som vägrade bomba.

 

Akram Zaatari visades i Unfolding på Moderna Museet 2015, en separatutställning som kan liknas vid ett slags utgrävningar i staden Saida, söder om Beirut, där konstnären föddes och är uppvuxen. Han intresserar sig för subjektiv historieskrivning, där fotografiska dokument, brev, dagböcker, filmer och ljudupptagningar blir material. Zaatari använder historierna som förmedlas i materialet och arbetar med medierna och kommunikationskanalerna i sig.

 

I framväxten av den intellektuella och institutionella infrastrukturen på Beiruts samtida konstscen har Akram Zaatari spelat en avgörande roll. Han var en av en handfull unga konstnärer som kom fram ur en experimentell period i Libanons tv-industri, vilken förändrades i grunden efter inbördeskriget. Som en av grundarna av Arab Image Foundation, en konstnärsdriven organisation ägnad åt forskning och studier av fotografin i regionen, har Akram Zaatari bidragit till ett vidare samtal om bevarande och arkivering.

 

Akram Zaatari deltog i Documenta 13, 2012 och representerade Libanon på Venedigbiennalen 2013.


- Utställningshistorik
Visar 1 av 1 resultat för
Stäng bildföostret