Det andra önskemuseet

Moderna Museet lanserade 2006 visionen om Det andra önskemuseet, genom en debattartikel av dåvarande museichefen Lars Nittve. Artikeln var en vädjan till regeringen om ett engångsanslag på 50 miljoner kronor, för att rätta till genusbalansen i Moderna Museets samling. Hela summan skulle gå till inköp av kvinnliga konstnärers verk från 1900-talets första hälft. Detta skulle innebära en konkret möjlighet till att ge kvinnliga konstnärer en mer rättvis plats i historien.

Resultatet blev att Moderna Museets samling har utökats med sammanlagt 26 verk av 14 konstnärer (därtill har ett depositionsavtal slutits med Stiftelsen Hilma af Klint). Kampanjen Det andra önskemuseet gav ett fantastiskt resultat – men det betyder på intet sätt att arbetet med att skapa en samling som med ett jämställt perspektiv berättar 1900- och 2000-talens konsthistoria är över.

Visar 11 av 25 resultat för
Det andra önskemuseet
© The Estate of Lee Lozano. Hauser & Wirth Zürich London
SE ÄVEN
Konstnär:Lee Lozano
Klassificering: Måleri
Länder:USA (4287)
Konstnär
Lee Lozano
1930 - 1999
USA No title, 1961
Utan titel
Blyerts och oljekrita på papper
54,6 x 44,5 cm Yttermått: 74,2 x 64,2 x 2,5cm
Måleri
Inköp 2007 (Det andra önskemuseet)
MOM/2007/190 Konstverket visas inte just nu
SAVE
- Om konstverket
Lee Lozano skapade serier av teckningar och målningar, ofta med rå, sexuell, humoristisk karaktär. Verken präglas av klarsyn på omvärlden, både dess kommersialism och dubbelmoral. Hennes konceptuella arbeten kunde handla om att kritisera sociala strukturer och överenskommelser, i form av att bojkotta gallerier, bjuda in till samtal i sin ateljé eller undersöka sitt eget måleri under påverkan av droger. Här ser vi Lee Lozanos drift med det klassiska reklamgreppet ”9 av 10 tandläkare (eller andra experter) rekommenderar…”, där hon istället för produkt har placerat en slogan om oralsex. Miljön ”annonsen” är placerad i – tunnelbanans gångar och perronger – skymtar i teckningens skissade kakel.
- Signaturer, påskrifter och märken
- Utställningshistorik
- Utställningskataloger
Visar 11 av 25 resultat för
Det andra önskemuseet
Stäng bildföostret