Visar 44 av 226 resultat för
Highlights
© Cecilia Edefalk
SE ÄVEN
Konstnär:Cecilia Edefalk
Klassificering: Måleri
Konstnär
Cecilia Edefalk
Född 1954
Sverige En annan rörelse, 1990
Another Movement
Olja på duk
Bildmått: 238,5 × 171 cm
Måleri
Inköp 1994
MOM 702 Konstverket visas inte just nu
SAVE
- Om konstverket

Cecilia Edefalk utför ofta sina målningar i serier – inte sällan med utgångspunkt i ett fotografi – och hon upprepar ett och samma motiv tills det är svårt att tala om original och kopia.


Efter två decennier i onåd ”återuppstod” måleriet under 1980-talet, nu vilande på en postmodern grund. Konsten var inte längre abstrakt eller känslomässigt expressivt, utan snarare idébaserad och ryggade inte för det figurativa. Det dryftades om ett postmodernt måleri, och även om Edefalk inte var stark anhängare av dessa teorier, sorterade många in henne i det postmoderna facket.


Serien En annan rörelse har konstnären själv beskrivit som sju målningar i olika storlekar, där hon inför varje ny målning gick tillbaka till originalet, ett fotografi ur en damtidning, som hon förändrade för att understryka det som för henne var själva spänningen i fotografiet.


Ett ordinärt bruksfotografi av en man som smörjer sololja på en kvinnas rygg är alltså utgångspunkten. Flaskan med olja finns inte längre med. De stela, blockliknande figurerna avtecknar sig tydligt mot den intensivt blå, sammanhållna bakgrunden. Figurerna tycks på ett märkligt sätt pendla mellan skulptural volym och platt yta.
- Utställningshistorik
- Utställningskataloger
Visar 44 av 226 resultat för
Highlights
Stäng bildföostret