Visar 4 av 226 resultat för
Highlights
SE ÄVEN
Konstnär:Ivan Aguéli
Klassificering: Måleri
Konstnär
Ivan Aguéli
1869 - 1917
Sverige Staden bland kullarna (Landskap från Egypten), ca 1895
The City in the Hills (Egyptian Landscape)
Tempera på duk
Bildmått: 22,5 × 30,5 cm Ram: 33 × 41 × 4 cm
Måleri
Donation 1920 från Anna Aguéli
NM 2202 Visas i Stockholm
SAVE
- Om konstverket

I en värld som var tydligt uppdelad mellan centrum och periferi vände sig många konstnärer under tidigt 1900-tal till det ”oskolade” och ”primitiva” i fjärran kulturer för att hämta inspiration.

 

Efter att ha brutit upp från fadern och hamnat i fängelse för att ha deltagit i anarkistiska upplopp i Paris reste Ivan Aguéli 1894 till Egypten, där Kairo kom att bli hans hem. Fyra år senare konverterade han till islam. Trots bildförbudet i religionen – ett dilemma som han behandlade i flera texter – målade han landskap, palmlundar och porträtt. Staden bland kullarna visar hur han, med egna ord, söker största möjliga enkelhet.

 

Med Emanuel Swedenborg i bagaget ägnade sig Aguéli åt studier, översättning samt konstkritik, och skrev stora delar av innehållet i den italiensk-arabiska tidskriften Il Convito, i syfte att motverka fördomar gentemot de arabiska folken. År 1916 utvisades han av den brittiska kolonialmakten.

 

Ivan Aguéli deltog bara i en enda utställning under sin korta levnad, han hade andra prioriteringar än att nå berömmelse i konstvärlden. I efterhand kan man hävda att han agerade konstnär utanför det rådande konstbegreppet.
- Utställningshistorik
- Utställningskataloger