Visar 166 av 226 resultat för
Highlights
© Bror Hjorth/Bildupphovsrätt 2019
SE ÄVEN
Konstnär:Bror Hjorth
Klassificering: Teckning
Konstnär
Bror Hjorth
1894 - 1968
Sverige Självporträtt i basker, u.å.
Blyerts på papper
32,1 x 30,4 cm
Teckning
Donation 1943 från Svensk-Franska Konstgalleriet
NMH 22/1943 Konstverket visas inte just nu
SAVE
- Om konstverket

Bror Hjorth kom till Paris 1921 för att bli skulptör. Med tiden fick även måleriet stort utrymme i hans konstnärskap. Tecknandet följde honom genom hela livet.

Efter nästan tio år i Paris återvände Bror Hjorth till Sverige och bosatte sig så småningom  i Uppsala. År 1949 utnämndes han till professor i teckning vid Kungliga Konstakademin. Han brukade uppmana sina elever att teckna så att även baksidan av det avbildade kunde förnimmas. Volym är ett centralt begrepp i hans konstnärskap – konsten skulle ha tyngd, menade han.

I detta självporträtt , från sent 1930-tal eller tidigt 1940-tal, möter oss Bror Hjorth med en fast blick inramad av markerade glasögon. Den för konstnären karaktäristiskt avklippta luggen är gömd under baskern och han är klädd i skjorta och väst som går högt upp i halsen. Bror Hjorth hade en god utbildning och umgicks i Uppsalas intellektuella kretsar, men han vurmade för det ursprungliga och okonstlade. Därför  framställde han sig gärna som en grovhuggen och oskolad man med fast förankring i den uppländska myllan.


- Signaturer, påskrifter och märken
- Utställningshistorik
Visar 166 av 226 resultat för
Highlights
Stäng bildföostret