Group 2
Skip to main content

IRVING PENNS PAINTINGS

Fotografen Irving Penn (1917–2009) fick en lång och framgångsrik karriär. Han var från mitten av 1940-talet knuten till modetidningen Vogue där hans mode- och reklambilder präglades av en ren, avskalad och nästan minimalistisk form. Penn arbetade i princip enbart i studio för att kunna ha fullständig kontroll och utvecklade genom åren en teknisk fulländning i sina fotografier. Många fotografer har inspirerats av hans bilder och arbetssätt. Tack vare flera generösa donationer har Moderna Museet en av de främsta samlingarna utanför USA av Irving Penns fotografier.

I samband med sina studier vid Philadelphia Museum and School of Industrial Art började Penn att teckna och måla, men han förstörde allt förutom ett litet antal teckningar. I sitt fortsatta arbete som fotograf använde han tecknandet som en utgångspunkt för sina kompositioner. Efter en retrospektiv utställning 1984 på Museum of Modern Art i New York återvände Penn till målandet och utvecklande en metod inspirerad av sina erfarenheter av att framställa platino-/palladiotyper och han experimenterade frekvent med olika material och tekniker. Efter millennieskiftet gick Penn över till att använda bläck och akvarellfärg på digitalt framställda teckningar, men tecknade även helt fritt utan fotografiska underlag. Bland motiven kan man följa en linje från hans svartvita stilleben av kannor, dödskallar och frukter, över teckningarna där det går att ana dessa föremål, till de mer abstrakta och organiska formerna, med referenser till de färgstarka C-prints han producerade under den senare delen av sitt liv.

Irving Penns kontakter med Sverige inleddes tidigt och flera unga svenska fotografer arbetade genom åren som assistent hos honom. Under 1995 donerade han en kollektion av ett hundra fotografier till Moderna Museets samling, till minne av sin svenskfödda hustru, modellen och konstnären Lisa Fonssagrives-Penn. I den finns exempel på alla hans motiv, som de eleganta modebilderna, porträtten av småföretagare och kända personer, resebilder, samt närstudier av cigarettfimpar och annat skräp. I samband med hundraårsjubileet av fotografens födelse beslutade The Irving Penn Foundation att till museet donera ytterligare åtta fotografier, alla från de första åren på 2000-talet, och 2021 även sex av Penns verk som han kallade ”Paintings”. På skärmen visas ett urval av dessa, tillsammans med ett av hans många berömda modefotografier av Lisa och några av hans stilleben i färg och i svartvitt.

Filtrera och sortera
Utforska skärm 26
1,000 Year Old Eggs (A), New York
Irving Penn
2003
MOM/2018/70
Visningsmagasinet
Visas nu
Collision
Irving Penn
2006
AFMM/2021/2
Visningsmagasinet
Visas nu
Pond Water
Irving Penn
1987
AFMM/2021/5
Visningsmagasinet
Visas nu
Skull, Huile and Lemon
Irving Penn
1993
FM 1995 023 025
Visningsmagasinet
Visas nu
The Spilled Cream
Irving Penn
1980
FM 1995 023 016
Visningsmagasinet
Visas nu
Untitled
Irving Penn
ca 1987
AFMM/2021/3
Visningsmagasinet
Visas nu
Woman In Palace
Irving Penn
1951/ca 1985
FM 1995 023 032
Visningsmagasinet
Visas nu