Group 2
Skip to main content

KLASS, KÖN OCH KONSUMTION

Lena Svedberg tecknade grova karikatyrer av personer i maktställning försatta i utmanande situationer. Hon ville visa hur myndighetspersoner genom maktmissbruk manipulerade medelklassen. Svedbergs intensiva bildspråk är del av en större samhällskritik som genomsyrade Sverige mot slutet av 1960-talet och i början av 1970-talet.

Konsumentkvinnan är en julroman i bild och text. Den handlar om den nygifta fru K i Skärholmen. Lena Svedberg har tecknat henne som en svulstig kvinna upptagen av att tillfredsställa sig själv med sex, mat, reklam och medier. Fru K sitter på toaletten; för skiten som går in i en ände kommer till slut ut i den andra, i en bildlig beskrivning av hur skadligt det ”nya” mediesamhället med all sin reklam inverkade på medelklassen.

Kritiken mot medelklassen, eller bourgeoisien, har återkommit regelbundet under hela 1900-talet. I stort handlar den om hur medelklassen inte tar ansvar för sin sociala position och mellanställning i klassamhället, utan blivit en ”själlös” grupp utan egna mål och strävanden. I Svedbergs tappning handlar kritiken både om ett förakt för liknöjdhet liksom om avsaknaden av ett mer uttalat politiskt och aktivt ställningstagande.

Flera konstnärer valde att protestera mot den samhällsomvandling och välfärdsutveckling som ägde rum efter andra världskriget. Många människor samlades i marscher och demonstrationer där de i olika aktioner uttryckte sig kring myndighetspersoners allmänna maktmissbruk. Uttryckssätten kunde vara både aggressiva och stötande och orsakade inte sällan högljudda debatter om anständigheten i de vulgära yttringarna. Ordet vulgär härstammar från latinets vulgaris, "vanlig", eller vulgus, "vanligt folk".

Svedbergs teckningar förmedlar både äckel och harm. I verket Konsumentkvinnan driver hon skoningslöst med regering, storfinansen och en borgerlig livssyn. Samtidigt är hennes bildskapande djupt existentiellt. Bilderna är samhällskritiska tidsdokument som beskriver hennes vrede inför världens sociala orättvisor. Hur skulle du berätta om din samtid?

Filtrera och sortera
Utforska skärm 14
Visas i denna ordning: 1
Lena Svedberg
1968
MOM/2000/35
Visningsmagasinet
Visas nu