Group 2
Skip to main content
Untitled
Untitled
Untitled
Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

Untitled

Konstnär (Mexiko, född 1962)
Alternativ titel
  • Utan titel
Tillkomstår2003
Teknik/MaterialGouache och blyerts på papperskuvert
Mått11,43 x 22,86 cm
KlassificeringTeckningMåleri
Credit LineInköp 2013
Länder
InventarienummerMOM/2013/160
Konstverket visas inte just nu
Om konstverket Gabriel Orozco är i ständig rörelse i både mental och fysisk bemärkelse, med samarbeten över hela jorden och hem i New York, Mexiko och Frankrike. Han har banat väg för en ny form av konceptkonst, i Norden var han dock så gott som okänd när Moderna Museet 2014 arrangerade Gabriel Orozco – Natural Motion.

I utställningen ingick La DS Cornaline (1993), en Citroën som kluvits mitt itu, fått mittpartiet avlägsnat och fogats samman till en smäcker och samtidigt stympad version av den franska nationalbilen. För museets presentation gjorde konstnären en remake av ”ursprunget”. Det vinröda objektet ställde nya frågor om original och kopia, erbjöd tankedjup och hantverksprecision i ett stycke. Här finns en förbindelselänk till Marcel Duchamp, liksom i Orozcos retrospektivutställning på MoMA i New York 2009, där locket till en yoghurt-förpackning provocerande ställdes ut som enda konstobjekt.

I de sex verken av Gabriel Orozco i Moderna Museets samling återkommer cirklar, halvcirklar och kvartscirklar, ibland målade på ”låga” material som plastfilm, en fotostatkopia eller en flygbiljett. Cirklarna i hans anteckningsböcker är en sorts övningar i koncentration som ibland blir till målningar. Det handlar om ett undermedvetet strukturellt tänkande, ett sätt att analysera andra element konstnären ägnar sig åt: fotografi, installationer, objekt. Icke-föreställande bilder har antagit nya former åtskilliga gånger och varje sådan bild kan associeras till andra. Detta är vad abstraktion kan användas till menar Gabriel Orozco: att förstå hur verklighet uppfattas i en ny tid.


Utställningshistorik i urval Gabriel Orozco - Natural Motion (den 15 februari 2014 - den 4 maj 2014) Moderna Museet, Stockholm