Group 2
Skip to main content
Anémic Cinéma
Anémic Cinéma
Anémic Cinéma

Anémic Cinéma

Konstnär (Frankrike, 1887 - 1968)
Alternativ titel
  • Anemisk film
  • Anemic Cinema
Tillkomstår1926
Teknik/Material35 mm film, sv/v, stum
Mått8:25 min
KlassificeringRörlig bild
Credit LineInköp 2012
Länder
InventarienummerMOM/2012/116
Konstverket visas inte just nu
Om konstverket

Anémic Cinéma är Marcel Duchamps enda filmverk och räknas idag till både dadaismens och surrealismens klassiker. I filmen alternerar hypnotiska grafiska spiralmönster med roterande texter; en serie gåtfulla, delvis ekivoka ordlekar på franska. Den animerade effekten uppnås genom att filma av konstnärens Rotoreliefer snurrande på en skivspelare.

 

Duchamp experimenterar tidigt med optiska fenomen, som hur negativ och positiv form påverkar seendet. Här reduceras den samtida stumfilmens beståndsdelar – bild och text – till ett minimum, vilket antyds i titeln. Duchamp söker i verket en upplösning av det rationella såväl visuellt som språkligt.

 

Filmen är producerad i samarbete med fotografen Man Ray och regissören Marc Allégret, och signerad i slutvinjetten av Duchamps kvinnliga alter ego Rrose Sélavy.


Utställningshistorik i urval Dansmaskiner (den 22 januari 2014 - den 27 april 2014) Moderna Museet, Stockholm Samlingsutställning 2020 - Apropå Baldessari (2020) Moderna Museet, Stockholm Moderna Museets utställningskataloger Dance machines