Group 2
Skip to main content
Ingen bild tillgänglig
Det beror på att verket inte har fotograferats än eller att vi inte har upphovsrättsinnehavarens tillstånd att visa bilden. Vänligen kontakta Bildbyrån om du har frågor angående bilder.
för Mercedes Benz
Mercedes Benz

Mercedes Benz

Konstnär (Bosnien och Hercegovina, född 1991)
Tillkomstår2023
Teknik/MaterialBemålad uppskuren Mercedes-Benz
Mått300 x 400 cm (6 parts)
KlassificeringInstallationSkulptur
Credit LineInköp 2023 med medel från Anna-Stina Malmborg och Gunnar Höglunds stiftelse samt med bidrag från Selma och Rutger Nordström
Visas nu
Stockholm
InventarienummerMOM/2023/65
Om konstverketSelma Selmans altarlika målning är utförd på karossdelar av en nedmonterad Mercedes. Organiska former har målats på den blanka ytan, vilka för tankarna till vanställda kroppar med spindellika lemmar och blanka ögon. Något obehagligt uppstår i mötet mellan de mjuka formerna och bilens hårda metall. Som ung kvinnlig konstnär från Bosnien, med romskt ursprung, både omfamnar och undergräver Selman stereotyper om romer. Bildelarna i verket bär vittne om hennes familjs kamp för överlevnad. Hennes far samlade och sålde bildelar för att försörja familjen. Selmans konstnärskap bottnar i en lång tradition av kritisk och politisk konst från det forna Jugoslavien. Hennes arbeten omfattar såväl performance, video och fotografi som teckning och måleri.