Vad innehåller webbplatsen Sök i samlingen?
Här kan du söka och få fram uppgifter om föremål i Moderna Museets samling. Museets hela samling är ännu inte digitaliserad, webbplatsen Sök i samlingen innehåller 73 000 digitalt registrerade konstverk. Arbetet med nyregistreringar, kompletteringar och fotografering av konstverk pågår fortlöpande enligt museets digitaliseringsplan. Vi är medvetna om att databasen saknar en del fakta och att uppgifter kan vara felaktiga. Alla synpunkter som kan hjälpa oss att förbättra databasen välkomnas. Webbplatsen uppdateras varje dygn med ny information från museets konstdatabas.
Läs mer Om samlingen
Hur söker jag i Sök i samlingen?
Webbplatsen Samlingen innehåller sex olika ingångar. Dessa är Klassificeringar, Konstnärer, Highlights, Visas nu, Förvärv och Länder (klicka på respektive flik). Det är också möjligt att direkt göra en sökning på konstnärens namn eller konstverkets titel alternativt använda den avancerade sökningen (ovanför flikarna).
Sök konstnär eller konstverk
I Samlingen kan du göra sökningar på konstnärsnamn eller konstverkets titel genom att skriva i sökrutan "sök i samlingen via konstnär eller konstverk". Är du osäker på stavning kan du skriva in början av ett namn eller en titel. Träfflistan omfattar alla poster som innehåller de inskrivna bokstäverna. För att få exakt träff på ett konstnärsnamn eller en titel sätter du ut citationstecken, exempel för konstnären "Man Ray"(då slipper du få träff på alla titlar som också innehåller ordet "man")
Avancerad sökning
Du kan göra utökade sökningar där fler söktermer kan kombineras. Klicka på ”välj fält” och välj något av alternativen. Klicka därefter på ”börjar med” eller ”innehåller”. I den tredje kolumnen kan du skriva in text eller välja från en förvalslista (beroende på vilket fält du valt). För att göra en utökad sökning väljer du ”lägg till rad”. På så sätt kan du t.ex. söka på en specifik konstnär i kombination med en specifik teknik eller ett årtal.
Söktermerna som du kan välja bland är konstnärsnamn, nationalitet, genus, titel, klassificering, tillkomstår, teknik/material, accessionsnummer/inventarienummer och förvärvsår.
Läs mer
Konstnärsnamn
Välj att söka i ett fritt textfält på konstnärsnamn, början av ett namn eller del av ett namn
Konstnärerns nationalitet
Välj att söka i en förvalslista över de nationaliteter som finns representerade i samlingen. Observera att nationalitet i förekommande fall anger konstnärens födelseland och inte avspeglar var konstnären har varit/är verksam. Det innebär till exempel att Öyvind Fahlström är registrerad under Brasilien och Anna Riwkin, under Ryssland, medan båda var verksamma bland annat i Sverige. I förekommande fall finns det nationaliteter som inte längre har någon geografisk avgränsning, till exempel forna Sovjet.
Konstnärens genus
Välj att söka enbart kvinnliga respektive manliga konstnärer. Konstnärer om vilka vi inte har uppgifter om biologiskt kön, där biologiskt kön har/kan växla, eller för konstnärsgrupper finns ingen enskild information registrerad. För att få fram detta urval väljer du varken kvinna eller man.
Titel
Välj att söka i ett fritt textfält på titel, början av en titel eller del av en titel.
Klassificering
Välj att söka i en förvalslista över de klassificeringar som finns representerade i samlingen. Observera att det finns verk som faller under flera klassificeringar och att det finns konstverk som inte ännu är klassificerade.
Tillkomstår
Välj att söka i ett fritt textfält på konstverkens tillkomstår: före/efter ett specifikt år eller mellan två årtal.
Material/Teknik
Välj att söka i ett fritt textfält på material/teknik, början eller del av en materialbeskrivning.
Inventarienummer
Välj att söka i ett fritt textfält på inventarienummer, början eller en del av ett inventarienummer.
Förvärvsår
Välj att söka i ett fritt textfält på konstverkens förvärvsår, före/efter ett specifikt år eller mellan två årtal.
Hur utforskar jag samlingen?
Första sidan är indelad i sex flikar: Klassificeringar, Konstnärer, Highlights, Visas nu, Förvärv och Länder. Genom att klicka på respektive flik kan du utforska samlingen på olika sätt. Läs mer
Klassificeringar
Samlingen är uppdelad i elva klassificeringar utifrån hur konstverken har framställts. Det finns verk som faller under flera klassificeringar. Det innebär till exempel att flertalet affischer också är klassificerade som grafik.
Konstnärer
Under fliken Konstnärer klickar du på en enskild bokstav för att få fram alla konstnärer vars efternamn börjar på just den bokstaven.
Highlights
Under fliken Highlights finner du ett antal konstverk som är sammanställt av Moderna Museet. De visar på samlingens bredd och spets.
Under Mest sökta verk visas de 20 verk som har fått flest sökträffar av våra virtuella besökare på webbplatsen.
Visas nu
Under fliken Visas nu kan du se vilka konstverk ur samlingen som är utställda i Stockholm och i Malmö.
I Stockholm kan du välja att se allt som visas i hela museet, vilka konstverk som är utställda utomhus i museets närmiljö på Skeppsholmen, liksom vad som är utställt i respektive sal och övriga utrymmen där konst visas. Välj först våningsplan och därefter sal. Salarna kan presenteras med en kort text, vilken sammanfattar det konsthistoriska sammanhang verken visas i. Genom att klicka på översiktskartan kan du se vilka verk som är utställda i respektive rum. Du kan ladda ner en lista i pdf-format över konstverken som visas i varje sal.
I Malmö kan du välja att se alla verk som visas i museet. Du kan ladda ner en ritning över museet i pdf-format, samt läsa mer om Malmö som utställningsplats i anslutning till ritningen.
Förvärv
Under fliken Förvärv finns separata ingångar till donationer och förvärv, vars innehåll och tillkomst beskrivs kortfattat.
Länder
Länder Under fliken Länder kan du se hur många konstnärer som finns representerade från respektive land, vilka sorterar i bokstavsordning. Observera att nationalitet i förekommande fall anger både konstnärens födelseland och var konstnären har varit/är verksam. Det innebär till exempel att Öyvind Fahlström är registrerad både under Brasilien och Sverige, och Anna Riwkin, under Ryssland och Sverige. I förekommande fall finns det nationaliteter som inte längre har någon geografisk avgränsning, till exempel forna Sovjet.
Hur förstår jag sökresultatet?
Dina sökresultat kan presenteras på olika sätt, som rutnät, katalogkort och som bildspel i stort eller litet format. Klicka på ikonerna för att välja vy.

Läs mer
Rutnät och lista
Konstverken i din sökning (ditt sökresultat) presenteras med text och bild i form av ett rutnät eller en lista. Bilderna visas i större format i rutnätet. Listan innehåller all information som finns i rutnätet men med några tillägg. I listan finns även information om konstverkets inventarienummer samt om verket visas i Stockholm eller i Malmö just nu.
Konstverken listas automatiskt alfabetiskt efter titel. Du kan välja att sortera på ett annat sätt. Välj att sortera efter tillkomstår (senaste först eller sist), alfabetiskt efter titel eller konstnär eller efter de mest sökta konstverken.
Katalogkort
När du klickar på en bild eller titel i rutnät/lista kommer du till ett katalogkort. På katalogkorten presenteras den mest utförliga informationen. Till höger på sidan presenteras uppgifter relaterade till verket såsom konstnärsnamn, levnadsdata, födelseland, originaltitel, svensk titel, engelsk titel, material eller teknik, mått i centimeter (höjdxlängdxbredd), kategori/klassificering, förvärvsinformation samt accessionsnummer/inventarienummer. Här finns även information om konstverket visas just nu på museet i Stockholm och i Malmö eller inte samt länk till samtliga verk som visas just nu.
Katalogkortet innehåller olika underkategorier. Under verksinformationen finns följande överskrifter: om konstverket, signaturer, påskrifter och märken, proveniens, utställningshistorik, utställningskataloger, resonerande katalog, bibliografi och referenser. Om det finns information registrerad under respektive överskrift inleds posten med ett plustecken. Du kan då klicka på plustecknet och öppna posten. Saknas plustecken finns ingen information registrerad i databasen.
Under bilden till vänster på katalogkortet kan du se flera bilder och detaljer utav samma verk, och i förekommande fall film och ljudinspelningar med anknytning till verket. Du kan se relaterade verk som på ett eller annat sätt har en koppling till det verk som är din utvalda huvudpost. Du kan också välja att se samtliga verk av konstnären, verk i samma klassificering, under samma årtionde, av konstnärer verksamma eller födda i samma land och andra verk som visas samtidigt på Moderna Museet.
Renodla ditt sökresultat
Du kan begränsa/filtrera din sökning genom att använda de filter som visas i högermarginalen medan du står i lista eller rutnät. Under rubriken ”Renodla din sökning” kan du till exempel välja ”Konstverk med bild” varpå ditt sökresultat begränsas till endast de verk där bild finns tillgänglig. Du kan även filtrera genom highlights, visas i Stockholm/Malmö, klassificering, årtionde eller konstnär. Klicka på krysset under ”Valda filter” om du önskar ta bort ett valt filter.
Hur tar jag kontakt om jag har frågor kring samlingen?
Kontakta museets Samlingsregistrator angående följande exempel:
- Jag vill ha ytterligare information kring ett konstverk
- Jag är intresserad av information kring de konstverk som ännu inte är digitaliserade
- Jag har information som jag vill förmedla
- Jag är intresserad av att veta hur museet förvärvar konst
Kontakta museet för ett forskarbesök.
Kontakta museet angående utlån eller depositioner.
Kontakta museets Bildbyrå.
Varför kan jag inte se en digital bild av konstverket?
När ett konstverk inte visas med bild beror det på något av följande alternativ:
- Konstverket är ännu inte fotograferat
- Upphovsrättsinnehavaren har inte gett sitt tillstånd
Moderna Museet äger bildrättigheten till samtliga bilder. Kontakta gärna Moderna Museets Bildbyrå för frågor rörande bilder.
Jag har upphovsrättsliga frågor – vad gäller?
Texter och bilder är skyddade av upphovsrätt och får inte återges utan rättighetshavarnas tillstånd. Bilderna återges med licens av Bildupphovsrätt i Sverige. Exempel på nyttjanden som kräver tillstånd är kopiering av verket till webbsida, till interna nätverk eller annat tillgängliggörande eller mångfaldigande av verket, oavsett metod.
Kontakta gärna Moderna Museets Bildbyrå för frågor rörande bilder.