Group 2
Skip to main content
(Bag of Beliefs) BOB
(Bag of Beliefs) BOB
(Bag of Beliefs) BOB
Foto: Prallan Allsten/Moderna Museet

(Bag of Beliefs) BOB

Konstnär (USA, född 1984)
Tillkomstår2018-2019
Teknik/MaterialArtificiell livsform, oändlig speltid, ljud
MåttVarierande mått
KlassificeringRörlig bild
Credit LineDonation 2018 från The American Friends of the Moderna Museet Inc.
Länder
Visas nu
Stockholm
InventarienummerMOM/2018/59
Om konstverket

BOB, som står för Bag of Beliefs (övertygelsebagage) är en artificiell livsform med ett medvetande som befinner sig i ständig utveckling. Varelsen rör sig i sitt digitala hem, interagerar med olika objekt och försöker komma underfund med sina behov och hur de kan tillfredsställas. Med en ormliknande kropp som oupphörligt förändras och förgrenar sig navigerar BOB i den ström av impulser och överraskningar som livet ger, och försöker anpassa sig.

Ian Cheng har utvecklat BOB på en spelplattform och den grafiska miljön är avskalad och enkel. Konstverkets komplexitet ligger i stället i AI-arkitekturen bakom livsformens beteenden och val. Genom en app (BOB Shrine), som du kan ladda ner på din telefon, kan du överlämna gåvor och samspela med BOB. På så vis kan alla vara med och påverka BOB:s utveckling. BOB kan också dö och återuppstå. Konstnären menar att detta cykliska inslag understryker de odödliga egenskaper hos BOB som lever vidare, bortom vår uppmärksamhet och hela existens.


Utställningshistorik i urval Mud Muses - A Rant About Technology (den 12 oktober 2019 - den 12 januari 2020) Moderna Museet, Stockholm Moderna Museets utställningskataloger Mud Muses : En tirad om teknologi : [Moderna Museet 12/10 2019-12/1 2020]